Inkvizítor sorozat

Inkvizítor sorozat tagjai

1. Eymerich 1 – Indulj, inkvizítor!
2. Eymerich 2 – Örökké élj, inkvizítor!
3. Eymerich 3 – Égj, inkvizítor!
4. Eymerich 4 – Rettegj, inkvizítor!

1. Indulj, Inkvizítor!

Páratlan szerző, népszerűsége az amerikai írókéval vetekszik.”

Delos SF

1352-ben a fiatal Nicolas Eymerich domonkos barátot kinevezik az Aragóniai Királyság főinkvizítorává. Feladata súlyos terheket ró rá, s mindeközben még a hatalmát is meg kell szilárdítania az ellene irányuló intrikák kereszttüzében. És ha ez még nem lenne elég, hírét veszi, hogy Zaragozában és környékén egy pogány kultusz ütötte föl a fejét, melynek szálai talán egészen a királyi udvarig nyúlnak. Az inkvizítor atya nyomozni kezd az eretnekek után, ám azt nem is sejti, kutakodása milyen messzire vezet majd!

Indulj, Inkvizitor_boritokep

A közeli jövő Amerikájában egy excentrikus fizikus olyan forradalmian új tudományos elmélettel áll elő, amely már-már az ezotéria határát súrolja: űrhajókról beszél, melyeket az emberi gondolat energiája hajt, és a fénysebességnél is gyorsabbak! 

Szakmai körökben nevetségessé válik, és terveit csak egy szélsőséges elveket valló, feltörekvő politikus támogatja.

A 22. század végére megépülnek az első pszitronikus űrhajók, és egyikük, a Malpertuis, egy nagyszabású, vallásos hátterű expedíció keretében a Gamma Serpentis rendszer felé indul. Útját titkok övezik, de ha megtalálja, amit keres, az átrajzolhatja a világ jövőjét… de akár a múltját is, új irányt szabva egy 14. századi inkvizítor életének.

Az olasz SF egyik legjelentősebb szerzőjének, a számos díjjal kitüntetett Valerio Evangelistinek Eymerich-sorozata új megvilágításba helyezi történelmünket, évekre elég gondolkodnivalót ad, és hozzá még izgalmas kalandnak sem utolsó. Köteteit már több nyelvre lefordították, képregénnyé, sőt számítógépes játékká adaptálták.

2. Örökké élj, Inkvizítor!

Az utóbbi évtizedek legeredetibb irodalmi kísérlete.”

Goffredo Fofi, olasz kritikus

Hihetetlenül szórakoztató, gyorsmenetű, remekül rémisztgető… kalandos-költői történet… Kevés manapság az ilyen sci-fi. Alig várom a folytatást!”

ekultura.hu

Nicolas Eymerich, Aragónia főinkvizítora 1365-ben száműzetését tölti Avignonban, V. Orbán pápa azonban különös küldetést bíz rá: föl kell kutatnia egy száz éve rejtőzködő katar eretnek szektát. A gyülekezet búvóhelye felé közeledve Eymerich csapata mind több kiméraszerű lénybe botlik, és a barátságos francia vidékre egyszeriben sötét titkok homálya borul.

Vajon hogyan maradhatott fenn ennyi időn át egy ilyen nyíltan tevékenykedő eretnek szekta, és mi módon csúfolhatja meg látványosan a Teremtést? A szálak kibogozása közben a történet igen messzire vezet, a náci emberkísérletektől kezdve a Ceauşescut megbuktató román forradalmon át a guatemalai nyomornegyedekig és a londoni skinheadek világáig.

Az inkvizítor visszatér a díjnyertes Valerio Evangelisti új regényében. A szerző történelmi leckéje ismét annyi kalandot 

és meglepetést tartogat, hogy a legfásultabb olvasót is képes fölrázni, találgatásra bírni. Persze a végkifejletet úgysem lehet előre sejteni…

Orokke elj, inkvizitor_ borito
Egj, inkvizitor_borito

3. Égj, Inkvizítor!

Az utóbbi évtizedek legeredetibb irodalmi kísérlete.”
Goffredo Fofi, olasz kritikus

Aragónia, a 14. század. A királyság főinkvizítorát, Nicolas Eymerichet Castres-ba rendelik, egy újabb rejtélyes eretnek szekta, a mascok fölszámolására. A véres szertartásaikkal hírhedtté vált eltévelyedettek ellen Eymerich drasztikus lépésre szánja el magát: tisztítótűzzel tünteti el még a nyomukat is e világból, akár ártatlanok élete árán.

Amerikai Egyesült Államok, a 20. század. A Ku-Klux-Klán elvein nevelkedett őrült tudós, Lycurgus Pinks megtalálta a tökéletes ellenszert az ország fekete lakosságának gyarapodására: egy vírust, amely válogat!

A kétfajta tisztítótűz lángjai a közeljövőben érnek össze, és csapnak legmagasabbra. Itt Pinks és az amerikai elnök a Fehér Házban keresnek menedéket egy világméretű katasztrófa elől. Csakhogy talán már nincs menekvés…

Az Európa-díjas Valerio Evangelisti inkvizítora ismét az emberi lét és a hit fontos kérdéseivel szembesül, a történet két szála pedig szokás szerint a legkiszámíthatatlanabb és legmeglepőbb módon találkozik ebben a misztikus történelmi krimiket a tudományos-fantasztikummal vegyítő, mesteri regényben.

„…letehetetlenül izgalmas, minden sorában érdekes történet…”
ekultura.hu (a második kötetről)

4. Rettegj, Inkvizítor!

Az 1354-es év nem várt megbízást hoz Nicolas Eymerich, Aragónia főinkvizítora számára. Királyát kell elkísérnie Szardínia szigetére, hogy leverjék korábbi szövetségesük, az Arboreai Judikátus uralkodójának lázadását. Alghero városának ostromakor aztán a főinkvizítor rémítő felfedezéseket tesz: a vizeket veszedelmes paraziták fertőzték meg, melyek az emberi szervezetben hatalmasra nőnek és gyötrelmes halált okoznak; a város alatti barlangokban pedig egy pogány istenséghez imádkozik a nép, hogy különös, kék fénysugarával gyógyítsa ki őket nyavalyáikból.

A regény második történetszálában Wilhelm Reich osztrák pszichoanalitikus a náci üldöztetés elől külföldre menekülve folytatja kutatásait egy ősi kozmikus energia, az „orgon” után, amely hite szerint képes a legtöbb betegség gyógyítására.

A harmadik szálon a közeljövő diktatórikus töredékállamokra hasadt Észak-Amerikájában három középiskolás fiút hatalomellenes szervezkedés vádjával száműzetésre ítélnek, és a rettegett Lazzaretto szigetre deportálnak. Itt a történések köre bezárul, és kezdetét veszi az igazi rettegés…

Az Európa-díjas olasz szerző tízrészes regénysorozatának negyedik darabja minden eddiginél izgalmasabb utazásra hív időn és téren át, történelmünk valós eseményeiből építve fel a maga megdöbbentő, fantasztikus világát. 

Rettegj, inkvizitor_borito
Valerio Evangelisti

Valerio Evangelisti

1952-ben született olasz író, aki sci-fi, fantasy, történelmi és horror témában alkot. Legismertebb könyvsorozatai a tíz kötetből álló Nicholas Eymerich-ciklus és a Nostradamus trilógia. Mindkét sorozat bestseller lett saját hazájában, és több nyelvre is lefordították őket. Az eredetileg rettentően száraznak tűnő doktorátussal – államtudomány-, rendelkező fiatalember egészen 1990-ig egyetemi előadóként dolgozott, illetve az olasz pénzügyminisztériumban kereste a kenyerét, akkor még nem írással.
Persze zsengéi már akkoriban is megjelentek; többek között történelmi témájú esszéi. 1993-ban Nicolas Eymerich, inqusitore címmel jelent meg első komolyabb írása az Urania magazinban, mely Olaszország egyik leghíresebb sci-fi magazinja. A történet sikere további folytatások megírására sarkalta Evangelistit, és az általa életre keltett – egyébként valós történelmi személy-, inkvizítor figurája rövidesen meghozta számára az európai elismerést.
Az Eymerich-történetekből két képregény is készült Francesco Mattioli, és David Sala közreműködésével 2003-ban.

Az Eymerich-sorozat mellett 1999-ben egy másik, ám a dominikánus inkvizítornál jóval ismertebb személy, Michel de Nostradame, azaz a próféciáiról is elhíresült Nostradamusis megihlette a szerzőt. A Magus-trilógia voltaképpen Nostradamus romantizált életrajza, mely Olaszországban 100.000 példányban kelt el.

Valerio Evangelisti rendkívül népszerű író a hazájában, ám Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Németországban is jegyzett szerzőnek számít, számos rangos irodalmi díj kitüntetettje.

Műveinek fő irányvonala a történelem, illetve nagy kedvence a metalzene, mely szintén három kötetnyi írást – egy novelláskötetet Metallo urlante, és két regényt Black Flag illetve Antracite címmel-, ihletett a számára 1998 és 2003 között. Ezek a történetek az amerikai polgárháború idején játszódnak, főszereplőjük egy Pantera nevű sámán. A Noi saremo tutto című regénye kapcsolódik még az Egyesült Államok történelemhez, méghozzá annak egy igen sötét, és máig vitatott, rejtélyekkel teli szakaszához; Eddie Florio életét dolgozza fel, feltárva a maffia, a gengszterek, és a szakszervezet közötti bonyolult kapcsolatrendszert. Evangelistit még öt másik regényre ihlette Amerika történelme; 2005-és 2006 között két írása jelent meg a mexikói polgárháborúról, illetve három tizenhetedik századi kalóztörténet Veracruz, Tortuga, és Cartagena címmel 2009 és 2012 között.